Stagiaires VMCC aan het woord: Eerste keer over de brug

Een kijkje nemen in de buurt – door Sarah Tahtahi
Hoe leg je een verbinding van een oever naar de wal? Hoe kom je over de 3282f7fkloof heen en wat zal je vinden aan de andere kant? Over een brug heen lopen is niet altijd even makkelijk, zeker niet de eerste keer. Iedereen heeft wel eens een duwtje in de goede richting nodig, en iedereen moet wel iets overbruggen. De Marokkanenbrug probeert deze menselijke brug te vormen. Met een bord couscous, die symbool staat voor gelijkheid en een huiselijke sfeer creëert wordt men van harte uitgenodigd om over deze brug van verbindingen en elkaar respecteren heen te lopen.

De eerste week stond in het teken van oriënteren, de brug leren kennen. Haar sterkste punten en haar verbeterpunten. De Proeftuin is een voorbeeld van een sterk punt met een goede fundering aan mensen die het zo goed mogelijk boven water proberen te houden. Je hoeft je maar 5 minuten te bevinden in de centrale ruimte en je ziet al heel snel dat de mensen uit de buurt een saamhorigheid hebben gecreëerd. Het is een plek geworden voor iedereen. Vrouwen die eerst niet zo snel sociale contacten legden, jongeren die eerst niet wisten waar ze hun vrije tijd mee konden invullen en natuurlijk de heipalen, de mensen die de basis vormen van de fundering, de initiatiefnemers.
Het is mooi om te zien dat buurtbewoners na een klein duwtje in de goede richting een immense bijdrage leveren aan hun eigen buurt.
Naast De Proeftuin, bevindt zich een paar meter verderop de sportschool van Daniel Monteiro. Behalve de functie ‘’sport en gezondheid’’ is deze locatie ook een manier om de jongeren van de straat te halen en hen een bezigheid te geven. Tijdens het bezoek aan de sportschool is mij duidelijk geworden dat men daar ook discipline probeert bij te brengen aan de groep jongeren. Het is een plek waar een uitlaatklep wordt geboden aan jongeren die het nodig hebben, en daar tegenover wordt goed gedrag terug geëist.
Dit sprak mij persoonlijk erg aan omdat de aandacht naar een groep gaat waarvan ik vind dat het nodig is, en waar enorm veel kracht uit te halen valt. Ik hoop dat ik door middel van VrijdagMiddagCouscous een bijdrage kan leveren aan de ontwikkeling van deze jongeren en het bewandelen van de brug nog aangenamer kan maken.